top of page

Az Bilmek İçin Bile Çok Okumak Gerekir



Peyami Safa'nın bu sözünü bu mecradaki ilk yazıma başlık olarak seçmemin nedeni, bahse konu eylemin (okumak) esasen her şeyin temelini oluşturduğuna inanmamdır. Sadece bugün değil, binlerce yıl öncesinde de gerek yazılı gerek sözlü edebiyat insanlara dini, etik, teorik ve bilimsel alanlarda ışık tutmuş, onlara bir nevi ilk öğretimini vermiştir. Bunların örnekleri destanlardan tutun da çocukluğumuzda dinlediğimiz masallara kadar geniş bir yelpazede ele alınabilir.


Elbette okumak veya dinlemek tek başlarına yeterli eylemler değiller. Sağlanan ilim girdisinin akıl süzgecinden geçmesi, muhakeme edilmesi özümsenmesi için olmazsa olmazdır.


Gel gelelim yazmaya:

Şahsi kanaatim başlıktaki Peyami Safa sözünde de ifade edildiği gibi 'az yazmak için bile çok okumanın gerektiği'. Dahası, az yazmak için bile aslında önce çok defa yazmak, çok defa yanılmak, hata yapmak gerektir. Yanlışlardan, hatalardan ders alırken bir yandan da tecrübe edinmek gerektir. Alıntı yaptığım bahse konu yazarın kendi adıyla eserlerini yazmadan evvel Server Bedi adıyla yüzden fazla eser yayımladığı bilinmektedir. Onun için bu eserler, ağır eleştirilere maruz kalsa bile, tecrübe olmuş 'Dokuzuncu Hariciye Koğuşu', 'Fatih-Harbiye' gibi beğenilen romanlar bu tecrübelerden doğmuştur.


Özetle, edebiyat alanında, sinema alanında, resim alanında, müzik alanında ve diğer adını sayamadığım sanatsal faaliyetlerin, yaratıcılığın ve üretkenliğin ön planda olduğu alanlarda hata yapmaktan korkmamalı, tecrübe edinmeye bakmalı. Hiçbir şey mükemmel değildir, olamaz da. İnsanlar da öyle, çeşit çeşit kusurlara sahipler; lakin bu, insanları sevemeyeceğimiz anlamına gelmez.


Bu ay çıkan romanımın akabinde, kendi sitemde paylaşacağım yazılarıma böyle bir giriş yapmayı uygun buldum. Bilin istedim ki bu benim ilk kitabım olsa da geri planında yaklaşık 22 yıllık bir yazın ve deneme geçmişim var. Bu süreçte elbette sadece romanlara odaklanmadım, şiirler, hikayeler, denemeler, makaleler, kısa filmler ve tanıtım/reklam filmleri de yazdım. Fakat, onlar başka zaman paylaşılacak başka bir konunun içerikleri.


Çok okuyun, çok yazın, çok yanılın(!) ve tecrübe kazanın. Vakti geldiğinde güzel işleri öyle başaracak, güzel eserleri öyle çıkaracaksınız.


Sevgiyle kalın.

bottom of page